Psychische problemen en verslavingen

Verslaving en comorbiditeit

Vaak is er bij een verslaving sprake van meerdere problemen, ofwel comorbiditeit. Denk aan een combinatie van depressie, angst, een trauma of nog een andere verslaving. Bij U-center behandelen we je verslaving en psychische problemen tegelijk.

Dubbel diagnose & verslaving

Comorbiditeit bij verslaving

Het komt vaak voor dat mensen met een verslaving ook te maken hebben met een psychische stoornis. Wanneer er twee of meer diagnoses tegelijkertijd spelen spreken we van een meervoudige diagnose of comorbiditeit. Het één kan de oorzaak zijn voor de ander of ze versterken elkaar. Wanneer je naast je verslaving nog een andere verslaving of psychische stoornis hebt spreken we van een dubbele diagnose. Een verslaving komt vaak voor in combinatie met een depressie, persoonlijkheidsstoornis of trauma.

Zo behandelt U-center je verslaving

Verslaving en depressie

Een verslaving komt regelmatig voor in combinatie met een depressie. Je depressie kan ontstaan door gebruik van middelen of je kunt middelen gaan gebruiken om de depressieve gevoelens te verminderen. Het kan erg moeilijk zijn om te onderscheiden welk van de twee de oorzaak is. Bij U-center behandelen we daarom je verslaving en depressie tegelijkertijd in een intensief en integraal behandeltraject. 

U-center is expert in het behandelen van comorbiditeit. Tijdens je behandeling ga je samen met verschillende psychologen, therapeuten en psychiaters werken aan jezelf. In ons multidisciplinaire behandelteam ga je aan de slag met je verslaving en andere factoren tegelijk.

Meer over depressie
Verslaving en depressie

Trauma en verslaving

Ook PTSS (posttraumatische stressstoornis) komt veel voor in combinatie met een verslaving. Na een traumatische ervaring kan het gebeuren dat je nog maandenlang last houdt van angst, paniek, nachtmerries en nare herinneringen. Vaak ontstaat een verslaving om deze traumatische gebeurtenis te onderdrukken en wordt alcohol, medicatie of drugs gebruikt om de pijnlijke herinneringen te verdoven. In dit geval spreken we van een dubbele diagnose of een meervoudige diagnose. Tijdens een opname bij U-center behandelen we je PTSS en verslaving gelijktijdig samen met andere onderliggende factoren. 

Meer over trauma
 • ziekenfonds

  Terugbetaling mogelijk

  Bij drugs gerelateerde problematieken Lees meer
 • wachttijd

  Geschatte wachttijd: 8 - 12 weken

  Laatst geupdate op 23-06-2024 Lees meer
 • tevredenheid

  Clienten raden ons aan

  Gemiddeld scoren we een 8,2 op clienttevredenheid Lees meer

Verslaving en persoonlijkheidsstoornis

Een persoonlijkheidsstoornis kan zorgen voor terugkerende problemen binnen je werk of privé-leven. Ook komt dit vaak voor in combinatie met andere klachten, zoals angsten, depressie en verslaving. Mensen met persoonlijkheidsproblematiek zijn vaak gevoeliger voor een verslaving aan alcohol, drugs of medicijnen. Sommige persoonlijkheidsstoornissen kunnen leiden tot een verslaving, zoals bij borderline of een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Om je verslaving de baas te worden is het daarom belangrijk om beide diagnoses tegelijkertijd te behandelen. 

Wat is een persoonlijkheidsstoornis
Behandeling verslaving en psychische stoornis

Behandeling verslaving en psychische stoornis

U-center is gespecialiseerd in het behandelen van meervoudige problematieken. Vaak zijn er meerdere oorzaken of gevolgen die je verslaving en psychische stoornis in stand houden. Daarom werken we vanuit een integrale aanpak waarbij we alles meenemen dat van invloed is op jouw verslaving. In een intensief behandeltraject ga je aan de slag met alle problematieken tegelijkertijd. Samen met het behandelteam onderzoek je de oorzaken van de verslaving en ga je aan de slag met gedragspatronen die je klachten in stand houden.

Word je verslaving de baas

U-center behandelt verslaving en comorbiditeit intensief en integraal in een klinische en ambulante behandeling. Tijdens je behandeling ga je samen met een team van behandelaren aan de slag met je verslaving en onderliggende factoren.

Neem contact op Aanmelden

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden