Hulp bij een gameverslaving

Wanneer gamen belangrijker lijkt dan andere behoeften zoals eten en slapen, is het noodzakelijk om aan de bel te trekken. Een gameverslaving is namelijk een serieus probleem.

game verslaving

Ben ik game verslaafd?

Wat is een gameverslaving

Uren achter elkaar gamen. Dat ene spel willen winnen of uitspelen. Stoppen voordat het doel is bereikt lukt vaak dan niet meer. De geavanceerde, soms bijna levensechte elektronische spellen die er zijn, hebben op veel mensen een verslavende werking die leidt tot dwangmatig gedrag. We spreken in zo’n geval van een gedragsverslaving. Meestal gaat het hierbij om een verslaving aan online games. Een gameverslaving kan negatieve gevolgen hebben voor je psychische en lichamelijke gezondheid. 

Wat is een verslaving

Kenmerken gameverslaving

Wanneer ben je gameverslaafd?

Wanneer gamen een obsessie wordt gaat dit vaak ten koste van zorgen voor jezelf, je relaties en je werk. Als je gehinderd wordt in je game zorgt dit vaak voor frustratie. Een gameverslaafde verliest zichzelf vaak volledig in gamen en zet alle andere verplichten en interesses opzij. Daarnaast duiken obsessieve gamers vaak in deze wereld weg om aan de problemen in het dagelijks leven te ontsnappen. Je voelt je alleen nog goed als je aan het gamen. Ook als je aan het gamen bent is dat vaak alleen met mensen die je via de game kent en niet in real life. 

Wanneer je verslaafd bent aan gamen is de kans groter dat je in een sociaal isolement geraakt. Verslaafd aan gamen ben je niet zomaar, ook als je regelmatig uren achter elkaar kunt gamen. Net als bij een andere gedragsverslaving of verslaving aan drugs of alcohol, gaat een gameverslaving vaak ten koste van het normale dagelijkse leven. Wanneer geen controle meer hebt over je gamegedrag kan het zijn dat je een gameverslaving hebt.

Wanneer ben je verslaafd

Gevolgen van gameverslaving

Bij een gameverslaving gaat gamen vaak boven andere prioriteiten zet je je sociale leven, gezonde voedingspatroon en je nachtrust aan de kant om te blijven gamen. Hierdoor ontstaan vaak ook lichamelijke klachten, zoals overgewicht, hoofdpijn of slapeloosheid. Psychische klachten uiten zich vaak in de vorm van eenzaamheid en depressieve gevoelens. 

Behandeling verslaving

Hulp bij een gameverslaving

Heb je last van een gameverslaving in combinatie met andere verslavingen of psychische stoornissen? U-center behandelt je verslaving in intensieve behandeling.

Neem contact op Online aanmelden

Deze pagina is professioneel beoordeeld op medische waarheid.

U-center laat vakgebied experts informatie op de website controleren op medische waarheid. Zo ben je zeker van betrouwbare informatie.

Laatst bijgewerkt op

Pagina beoordeeld door:

Hans Zander

Hans Zander

Verslavingsarts

Arts voor verslavingszorg bij U-center.

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden