Wat iedereen zou moeten weten over eten en je psyche | Wereldgezondheidsdag 2022

Blog

07-04-2022

Wat iedereen zou moeten weten over eten en je psyche | Wereldgezondheidsdag 2022

In de geestelijke gezondheidszorg is er vaak nog maar mondjesmaat aandacht voor gezond eten. Terwijl er steeds meer bekend is over hoe voedzaam het is voor je geest. U-center kok Marc Peters (42) vertelt je hoe het zit en wat U-center ermee doet. Ook verklapt hij twee van z’n geheime kooktips. Het is vandaag tenslotte Wereldgezondheidsdag 2022, de jaarlijkse themadag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

“Laatst hadden we een vegetariër die vroeg of er nog een gehaktbal over was”, zegt Marc. Zoiets gebeurt wel vaker en dan moet ik wel even lachen. Geen vlees, weinig eten of een Keto-dieet, het kan ook anders.” Hoe voed je je psyche dan volgens hem?

kok u-center

Complimenten voor de kok 

Hakken, mengen, kruiden, braden, proeven… Zo tovert Marc met z’n collega’s de lekkerste gerechten op je bord. Al zo lang als U-center bestaat (veertien jaar). Daarvoor werkte hij als kok in het hotel waar nu de kliniek in zit. “Het was een groot vraagteken wat mij en de twee andere koks te wachten stond. Maar het geeft ons veel voldoening. Alle complimenten die we krijgen, dan doen we toch iets goed.”

Meet de chef
‘Meet de chef’ is een van de succes-ingrediënten. De koks zitten elke week met een groep gasten om tafel. Wat willen die zien en ruiken als de deksel van de pan gaat? En hebben ze op- en aanmerkingen of vragen? “Wij kunnen wel wat koken, maar als er geen vraag naar is, hebben we allebei niks.” Zo gaven de gasten aan dat ze naast het luxe eten ook wel eens ‘eten van thuis’ wilden. De ene dag lasagne en de andere dag kalfsoester. “We maken hier alles vers”, benadrukt Marc. Er komt niks kant-en-klaar binnen. Zo weten we ook precies wat erin zit.” En dat is volgens hem maar goed ook.

Diëten hoeft niet

Want ook bij U-center komen veel mensen met allergieën en dieetwensen. “Het is soms even puzzelen, maar zo blijft ons werk uitdagend.” In ieder geval staat er elke dag vlees, vis en vegetarisch op het menu. “Iedereen is anders. Een manier van eten kiezen die niet bij jóú past, is moeilijk vol te houden.”

Zelf kijkt Marc nuchter aan tegen gezond eten. “Zorg gewoon dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en op verschillende momenten van de dag eet. Dan krijg je geen honger en grijp je niet zo snel naar de koekjes. Wees ook een beetje creatief. Lust je geen fruit? Misschien wel een smoothie waarin je de smaak verbloemt met andere ingrediënten. Hetzelfde voor ‘groentjes’: bak die bijvoorbeeld mee in een omelet of verstop ze in een quiche. Dan doe je het vaak al goed genoeg.”

u-center dieten

Wat gezond eten doet voor je psyche

Over de invloed van gezond eten op je psyche is steeds meer bekend. Zo hebben mensen met een ongezonde leefstijl, die bijvoorbeeld weinig groente en fruit eten, twee keer zo vaak een stemmingsstoornis. Dat geldt vooral voor een depressie. Het Trimbos-instituut onderzocht dit bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen omega-3-vetzuren volwassenen met een depressie en kinderen met ADHD tot rust brengen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van de Open Universiteit.

Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat je darmflora en psychische gezondheid elkaar beïnvloeden. Zo steunt de Hersenstichting onderzoek naar de rol van afwijkingen in de darmen bij een bipolaire stoornis of schizofrenie. Marc: “Daarom is leefstijlmanagement ook een vast onderdeel van U-centers behandelprogramma. Naast gezond eten bijvoorbeeld ook genoeg bewegen en slapen.”

kooktips u-center

Geheime kooktips van Marc op Wereldgezondheidsdag 2022

Met een gezonde leefstijl sla je twee vliegen in een klap: je voedt je geestelijke én lichamelijke gezondheid. Daarom heeft Marc alvast twee handige kooktips. De eerste: “Kook ‘groentjes’ zo min mogelijk. Alleen harde groente, zoals worteltjes. Maar die kun je ook klein snijden. Courgette, groene asperges, paprika… gewoon lekker wokken. Dan blijven de smaak en meeste voedingsstoffen behouden. En het is ook nog lekker knapperig.”

De tweede: “Bak kort of op een lage temperatuur, ook voor de smaak en voedingsstoffen. Wij zetten vlees en gevogelte bijvoorbeeld vaak wel een uur in de oven. Bij ons eet je dus altijd een heerlijk sappig kippetje. Misschien zou dat het thema van de Wereldgezondheidsdag volgend jaar moeten zijn: hoe je het beste uit je eten haalt.”

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden