Samen met het nieuwe BE U-point: Reset
Reset, een gespecialiseerde verslavingsorganisatie in Antwerpen, sluit partnership met U-center.
Reset is een ambulant centrum in Antwerpen gespecialiseerd in verslavingszorg. David Ketteridge, de oprichter van Reset, was lang actief in Nederland voor een organisatie die zich vooral richtte op jongeren. Daar zag hij hoe goed de zorg kan zijn en op welke manier er gewerkt wordt. Hij richtte in 2019 Reset op.
Waarom Reset niet koos voor een Belgische partner?
"Dat is omdat het aanbod in België te beperkt is", zegt David Ketteridge. "Een kliniek als U-center bestaat niet in België."
U-center, herstellen in je eigen omgeving
"Vele mensen kloppen aan bij Reset omdat ze interesse hebben in een ambulante oplossing voor hun probleem. Het voltijdse dagprogramma van Reset biedt daarin een degelijke oplossing. Maar het laatste jaar zagen we ook dat voor sommigen het ambulante niet voldoende is. Voor sommigen is een residentiele opname beter. Een opname zorgt er namelijk voor dat je volledig uit je omgeving wordt gehaald, weg van de druk van het dagelijkse leven."
"Reset ging op zoek naar een partner en vond deze bij U-center. U-center is een begrip in Nederland en daarbuiten. Gelegen vlakbij Maastricht (op het drie landen punt) wat hen heel goed bereikbaar maakt. Een prachtige kliniek in een rustgevende natuurrijke omgeving. U-center heeft maar 59 bedden, beschikt ook over een volledige eigen detox afdeling, een uitgebreid multidisciplinair team en een heel persoonlijke aanpak. Daarin lijken de waarden van U-center heel erg op deze van Reset", geeft Ketteridge aan.
"Reset wou graag samenwerken met klinieken die dichtbij het thuisfront gelegen zijn. Als je graag het totale plaatje in kaart wil brengen en de cliënten zo goed en echt mogelijk wil laten herstellen, doe je dat best in je eigen omgeving. In België bestaan dit soort klinieken niet. In onze reguliere zorg zijn de wachtlijsten het grootste probleem, naast het feit dat waar het gratis is de middelen beperkt zijn en ze het dus ook met minder personeel moeten doen. Het klopt dat er in Zuid-Afrika, Thailand en Zwitserland privéklinieken zijn die mensen goed helpen maar om bijvoorbeeld de familie te betrekken, het bezoek van familie en vrienden te regelen, blijft dat lastig.
Ook de kosten die gepaard gaan met zo een reis schrikken velen af. En uiteraard het vakantieklimaat wat maakt dat velen daarna een herval kennen omdat de aanpassing heel groot is. Reset gelooft in een grondige aanpak met een goede op maat gemaakte nazorg. Het traject van zeven weken bij U-center en een minstens even lange nazorg in eigen omgeving zijn voor Reset heel belangrijke troeven om de slaagkans van de therapie te vergroten. Ook de manier van werken heeft de doorslag gegeven. Vele klinieken hanteren één methode (bijv. Minnesota) maar wij geloven dat ieder individu een methode heeft. En zo wordt er ook bij U-center en Reset gewerkt, op maat; met evidence based therapieën."
Partner in België
U-center was zelf op zoek naar professionals die de Belgische markt goed kennen, hun cliënten willen ontvangen voor intakes en ze op een zo goed mogelijke manier kunnen doorverwijzen naar de kliniek. Daarnaast zochten ze een partner om de nazorg van hun Belgische klanten te organiseren zoals ze dat in Nederland al doen. Zo ontstonden U-points. Na een residentiële opname is het fijn te weten dat je terecht komt bij mensen die vertrouwd zijn met de werkwijze van de kliniek. Sinds 1 januari 2020 is Reset een erkend U-point. Er komen een aantal points in Vlaanderen en Reset zal dit doen voor Noord Antwerpen.