Wanneer ben je verslaafd?

We spreken van een verslaving als je niet langer grip hebt op het gebruik van bepaalde middelen of het uitvoeren van een bepaalde handeling.

ben ik verslaafd

Ben ik verslaafd?

Een verslaving kan je dagelijks leven helemaal ontregelen. Soms kan je niet meer aan je belangrijkste verplichtingen voldoen. Vrijetijdsbestedingen en sociale of beroepsmatige activiteiten geef je op. Je probeert het te bagatelliseren, uit schaamte of schuldgevoel. Je tolerantie wordt echter steeds hoger, waardoor je steeds meer van iets nodig hebt om nog het gewenste effect te bereiken.

Hoe snel heb je een verslaving?
Of en wanneer je een verslaving ontwikkelt verschilt per persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger voor een verslaving dan anderen, maar je bent niet van de één op de andere dag verslaafd. Verschillende middelen hebben ook weer een ander effect. Zo zijn bepaalde drugs, zoals tabak, GHB en heroïne sneller verslavend en alcohol, wiet en XTC vaak minder. Soms kun je een erfelijke aanleg voor verslaving hebben. Ook heeft je opvoeding, je gewoontes, je persoonlijkheid en je omgeving invloed op hoe snel je verslaafd raakt.

Oorzaken verslaving

Symptomen van een verslaving

Kenmerken verslaving

Er zijn verschillende kenmerken waaraan je een verslaving kunt herkennen bij jezelf of bij een ander. In de DSM-5 (diagnostische handleiding voor psychiatrische aandoeningen) staan 11 criteria om vast te stellen of iemand een verslaving heeft. Aan de hand van deze symptomen kan bepaald worden of je een verslaving hebt.

Verslaving symptomen

  1. Je gebruikt vaker, in grotere hoeveelheden of over een langere periode dan je had gepland;
  2. Je hebt meerdere mislukte pogingen gedaan om te minderen of te stoppen;
  3. Je besteedt veel tijd aan het verkrijgen, gebruiken of herstellen na gebruik van het middel;
  4. Je hebt een aanhoudend verlangen naar het gedrag of middel;
  5. Je gebruik heeft negatieve invloed op je werk, sociale activiteiten, thuissituatie of hobby’s;
  6. Je blijft gebruiken of herhalen van bepaald gedrag ondanks de sociale problemen die dit veroorzaakt;
  7. Je geeft door gebruik je hobby’s, sociale activiteiten of werk op;
  8. Je gebruikt voortdurend, zelfs wanneer je daardoor (fysiek) in gevaar komt;
  9. Je blijft gebruiken ondanks dat het zorgt voor lichamelijke of psychische problemen of die erger maakt;
  10. Je hebt steeds meer nodig om het effect nog te voelen (tolerantie);
  11. Je hebt last van ontwenningsverschijnselen die minder worden door meer van het middel te gebruiken.
Is verslaving erfelijk

Is een verslaving erfelijk?

Een verslaving kan erfelijk zijn, waardoor je sneller vatbaar bent voor een verslaving dan iemand anders. Kinderen waarvan één of beide ouders een verslaving hebben zijn vaak sneller verslaafd en ontwikkelen deze verslaving ook vaak al op jongere leeftijd. Daarnaast kunnen je omgeving en opvoeding ook een rol spelen in je verslaving.

U-center behandelt je verslaving altijd samen met achterliggende sociale, biologische en psychologische factoren. Op basis van al deze factoren stellen we je persoonlijke behandelplan op voor je klinische en ambulante behandeling.

Wat is een verslaving

Psychische stoornissen en verslaving

Comorbiditeit en verslaving

Mensen met een psychische stoornis hebben een grotere kans op verslavingen. Mensen met een psychische aandoening krijgen ook vaker voorgeschreven medicatie en kunnen op de lange termijn afhankelijk worden van deze medicijnen. 

Ook is het mogelijk dat de verslaving ontstaat door bestaande psychische problemen te onderdrukken met alcohol of drugs. Het kan zijn dat je verslaving start, omdat je behoefte hebt aan verdoving. Bijvoorbeeld in het geval van een depressie of een ernstig trauma. Wanneer je te maken hebt met een verslaving en psychische stoornissen of nog een verslaving spreken we van comorbiditeit. In dit geval heb je twee of meer diagnoses uit de DSM-5. U-center is expert in het behandelen van comorbiditeit en we behandelen je verslaving altijd in combinatie met andere factoren.

Verslaving en comorbiditeit

Op zoek naar verslaving behandeling?

U-center behandelt je verslaving intensief en integraal in een klinische en ambulante behandeling. Tijdens je behandeling ga je samen met een team van behandelaren aan de slag met je verslaving en onderliggende factoren.

Neem contact op Online aanmelden

Wil je graag meer informatie over onze aanmeldprocedure en aanpak? Meld je dan nu aan voor het webinar en chat live met ons.

Aanmelden