Soorten verslaving
We maken onderscheid tussen verschillende soorten verslavingen. Zo kun je verslaafd zijn aan bepaalde middelen of aan gedrag.
Gedragsverslavingen
Middelenverslaving
Afhankelijk van middelen of gedrag
Hoe herken je een verslaving?
Een verslaving ontstaat vaak geleidelijk en kan daardoor moeilijk te herkennen zijn. Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan je een verslaving kunt herkennen bij jezelf of bij een ander.
Afhankelijk van middelen of gedrag
Iemand met een verslaving is afhankelijk van bepaalde middelen of gedrag. Deze afhankelijkheid kan variëren van licht tot ernstig of chronisch gebruik. We spreken van een verslaving wanneer je steeds meer of langduriger middelen gaat gebruiken of bepaald gedrag gaat vertonen. Je wilt minderen of stoppen, maar dit lukt je niet. Je krijgt last van een continue verlangen dat moeilijk te onderdrukken valt en veel van je tijd in beslag neemt. Meestal leidt een verslaving tot veel conflicten of spanningen. Een verslaving kan ook samenhangen met andere klachten, zoals een depressie, angst of slapeloosheid. Hoe een verslaving zich uit is per persoon verschillend, maar onderstaande symptomen zijn voor veel verslaafden kenmerkend.
Een verslaving uit zich anders bij iedereen
Kenmerken verslaving
Er zijn veel verschillende soorten verslavingen die allemaal een andere invloed hebben. Toch zijn er een aantal symptomen die vaak terugkomen bij een verslaving. Iemand met een verslaving gaat zich vaak anders gedragen dan normaal en ontwikkelt bepaalde gewoontes om de verslaving in stand te houden.
Veelvoorkomende kenmerken van verslaving
Andere veel voorkomende kenmerken bij verslavingen zijn:
- Tolerantie
- Steeds minder tijd investeren in je sociale contacten
- Slechter functioneren op je werk/studie
- Opgeven van verplichtingen
- Liegen over je gebruik
- Ontwenningsverschijnselen
- Schuldgevoel, angst en stress
- Financiële problemen
- Slechte eetgewoontes en gezondheidsproblemen
- Verwaarlozing van jezelf en je omgeving
- Tolerantie
- Steeds minder tijd investeren in je sociale contacten
- Slechter functioneren op je werk/studie
- Opgeven van verplichtingen
- Liegen over je gebruik
- Ontwenningsverschijnselen
- Schuldgevoel, angst en stress
- Financiële problemen
- Slechte eetgewoontes en gezondheidsproblemen
- Verwaarlozing van jezelf en je omgeving
Hoe behandelt U-center jouw verslaving?
Behandeling verslaving
U-center behandelt jou als mens, niet alleen de diagnose. We kijken verder dan alleen de verslaving en gaan daarbij uit van een aantal basisinterventies. Ook besteedt U-center aandacht aan de onderliggende oorzaken en persoonlijkheidskenmerken die invloed hebben op je verslaving.
Je kunt je aanmelden voor een behandeling bij U-center via onze website of telefonisch. Na je aanmelding kijken we samen met jou of een opname bij U-center passend is en ondersteunen we je in het verdere aanmeldproces. Tijdens de opname verblijf je 6 weken in ons behandelcentrum en werken we samen aan je verslaving door intensieve en integrale therapie. De behandeling vindt plaats in een vast team met meerdere behandelaars, afgestemd op jouw specifieke situatie.
U-center verslaving behandelingFamilie, partners en vrienden
Leven met iemand met een verslaving
Het leven met een verslaafde is moeilijk en kent veel spanning, verdriet en conflict. Het is voor familie, partner en vrienden vreselijk om aan te moeten zien hoe hun geliefde steeds verder wegglijdt in zijn of haar verslaving.
Het contact glipt als zand door je vingers. Ontkenning kan tot veel frustratie en woede leiden en je krijgt de neiging te gaan controleren. Daarmee loopt de spanning nog hoger op en meer wegvluchten in het gedrag en leugens zijn vaak het gevolg. Samen zit je gevangen in een vicieuze cirkel. Verslaving maakt veel kapot. Inderdaad, ‘meer dan je lief is...' Tot je op een dag merkt dat het zo niet meer verder kan. Uit ervaring weten wij dat het veel moeite kost om iemand aan te spreken op zijn of haar gedrag. Er rust in Nederland nog altijd een taboe op verslavingen. Daarbij komt dat de meeste verslaafden vinden dat zij juist géén probleem hebben. Doe het daarom niet alleen en zoek steun en hulp bij vrienden en familie of bij professionele hulpverleners.
Verslaving partner, vriend of kindDeze pagina is professioneel beoordeeld op medische waarheid.
U-center laat vakgebied experts informatie op de website controleren op medische waarheid. Zo ben je zeker van betrouwbare informatie.
Laatst bijgewerkt op
Pagina beoordeeld door:
Hans Zander
Verslavingsarts
Arts voor verslavingszorg bij U-center.
Onze aanpak
Een nieuw perspectief
Aanmeldprocedure
Wij staan voor je klaar