Wat is een depressie
Hoe herken je een depressie?
Een depressie herkennen bij jezelf of bij anderen kan lastig zijn, omdat een depressie zich bij iedereen anders uit. Bij een depressie heb je vaak psychische en lichamelijke klachten. Je hoeft niet van al deze klachten last te hebben bij een depressieve stoornis.
Ben ik depressief?
Kenmerken van een depressie
Een depressie is één van de meest voorkomende stemmingsstoornissen in de wereld. Wereldwijd lijden veel mensen eens in hun leven aan een depressie of depressieve stoornis. Maar hoe herken je een depressie en hoe voelt een depressie?
Depressie symptomen
Hoe een depressie voelt kan voor elk mens anders zijn. De ene depressie is zwaarder dan de ander, maar over het algemeen zijn er een aantal terugkerende kenmerken van een depressie. In de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) wordt een depressie met name gekenmerkt door een sombere stemming en interesseverlies in bijna alle activiteiten. Naast deze kenmerken zijn onderstaande symptomen de meest voorkomende klachten bij mensen met een depressie:
- Neerslachtigheid of somberheid
- Lusteloosheid
- Vermoeid, gebrek aan energie
- Je voelt je eenzaam
- Moeite met focussen
- Rusteloos of traag
- Gedachten aan de dood
- Geheugenproblemen of vergeetachtig
- Je voelt je waardeloos
- Gewichtsverlies of -toename
- Neerslachtigheid of somberheid
- Lusteloosheid
- Vermoeid, gebrek aan energie
- Je voelt je eenzaam
- Moeite met focussen
- Rusteloos of traag
- Gedachten aan de dood
- Geheugenproblemen of vergeetachtig
- Je voelt je waardeloos
- Gewichtsverlies of -toename
Hoe lang duurt een depressie?
Het kan voorkomen dat je een aantal dagen last hebt van somberheid of dat je minder goed in je vel zit. Meestal gaan deze depressieve gevoelens vanzelf weer over. Mensen die depressief zijn hebben langer dan twee weken last van stemmingsklachten. Hoe lang een depressie duurt kan enorm verschillen per persoon. Wanneer je langer dan twee jaar last hebt van depressieve klachten spreken we vaak van een chronische depressie.
Ook kun je last hebben van een recidiverende depressie waarbij de stemmingsklachten steeds terugkeren. Een depressie kan ook gebonden zijn aan bepaalde gebeurtenissen of aan een bepaalde periode in het jaar, zoals een winterdepressie.
Bij ongeveer de helft van de mensen met een depressie duren de depressieve klachten korter dan drie maanden. Ongeveer 20% krijgt te maken met een chronische depressie. In die gevallen kunnen de stemmingsklachten jarenlang aanhouden. De intensiteit van de klachten wisselt dan vaak tussen periodes waarin het beter gaat en periodes waarin de klachten weer toenemen.
Verschillende soorten depressieLeven met een depressie
André vertelt over zijn behandeling bij U-center
Zware depressie of lichte depressie
Ernstige depressie
Depressieve klachten ontstaan vaak geleidelijk en nemen na verloop van tijd toe. Je bent niet van de één op de andere dag zwaar depressief. Depressies kunnen sterk verschillen in de duur, de oorzaken en de ernst van de depressieve symptomen. We spreken van een matige of lichte depressie wanneer je klachten korter dan drie maanden duren.
Als een depressie je leven overheerst en je langdurig last hebt van neerslachtigheid spreken we vaak van een zwaardere of ernstige depressie. Het is dan ook belangrijk om snel hulp te zoeken voor je depressie.
Tijdens je behandeling bij U-center ga je actief aan de slag met je depressie samen met een team van behandelaren. Ook voeding, beweging en dagritme hebben een grote rol in je herstel. Daarom zijn er elke dag vaste eetmomenten waarop we gezonde en vers gekookte maaltijden serveren. Het behandelcentrum is gelegen in het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap en is van alle gemakken voorzien, zodat je volledig kunt focussen op herstel van je depressie.
Als je vermoedt dat je een depressie hebt kun je contact opnemen met de huisarts. Je huisarts kan vaststellen of je een depressie hebt en je doorverwijzen naar passende hulp.
Lees meer over een opname voor je depressieWat kun je doen voor een naaste?
Hoe steun je iemand met een depressie?
Depressie behandeling
Onze behandelaanpak voor je depressie