Hulp alcoholisme bij vriend of familie
Wat kun je doen als naaste van alcoholist?
Heeft iemand in jouw omgeving te maken met een alcoholverslaving? Een geliefde zien worstelen met een alcoholverslaving kan erg zwaar zijn. Als naaste van een alcoholist kun je op verschillende manieren helpen.
Effect van een alcoholverslaving op familie en vrienden
Een alcoholverslaving heeft niet alleen gevolgen voor de alcoholverslaafde zelf, maar ook voor vrienden en familieleden. Een partner, kind of vriend zien wegglijden in een alcoholverslaving kan hartverscheurend en frustrerend zijn. Alcoholisme zorgt vaak ook voor spanningen in de relatie doordat je naaste afspraken niet nakomt en verplichtingen opgeeft. Ook kunnen financiële of juridische problemen ontstaan. Wanneer je partner of kind alcoholist is kan het zelfs zijn dat je te maken hebt met agressie of fysiek geweld.
Al deze gevolgen kunnen zo overweldigend voelen dat je niet meer weet wat je aan moet met de situatie. Vaak is het ook moeilijk om de verslaving te bespreken met je naaste. Mogelijk ontkent hij of zij het probleem of misschien geef je wel jezelf de schuld van de verslaving of roept dit schaamte, angst en boosheid op. Toch is het bespreekbaar te maken en om hulp te zoeken voor zowel jezelf als je naaste.
Behandeling alcoholismeAlcoholisme herkennen bij een naaste
Het kan erg lastig zijn om een alcoholverslaving te herkennen bij een ander. De hoeveelheid alcohol die iemand drinkt hoeft niet direct te wijzen op een verslaving. Belangrijker is de reden voor alcoholmisbruik en de gevolgen hiervan. Drinkt je naaste om problemen uit de weg te gaan of om negatieve gevoelens te negeren? Dan kan het zijn dat er sprake is van een alcoholprobleem. Andere signalen die wijzen op een mogelijke alcoholverslaving zijn:
- Alcohol drinken als reactie op paniek, stress, stemmingswisselingen of depressie;
- Regelmatig verplichtingen opgeven op werk, thuis of op school voor alcohol of herstellen van alcohol;
- Blijven drinken ondanks spanningen die dit veroorzaakt in familie en sociale contacten;
- Veel achter elkaar drinken en meer alcohol drinken dan gepland;
- Stiekem alcohol drinken.
Leven met een alcoholverslaving
Guido kijkt terug op zijn verblijf bij U-center
Advies voor naasten van iemand met een alcoholverslaving
Als vriend of familielid van een alcoholverslaafde kun je veel steun bieden in het herstelproces. Het is belangrijk om hulp te zoeken voor je naaste, maar ook voor jezelf.
Hoe ga je het gesprek aan over alcoholverslaving?
De alcoholverslaving bespreekbaar maken met je kind, vriend(in) of partner kan spannend zijn. Een aantal tips die kunnen helpen om de problemen bespreekbaar te maken zijn:
- Probeer het gesprek te beginnen op een moment dat hij of zij niet aan het drinken is.
- Kondig aan dat je een gesprek aan wilt gaan over de verslaving. Overval iemand daar niet mee. Vraag wanneer iemand tijd heeft, zodat hij of zij zich daarop kan voorbereiden.
- Deel je zorgen op een begripvolle, empathische en kalme manier.
- Benoem ook waar je last van hebt - niet gericht op de persoon maar op het gedrag of de effecten hiervan. Richt je dus op het probleem en niet op de persoon.
- Maak de redenen van alcoholmisbruik bespreekbaar: waarom gebruikt iemand alcohol? Is er bijvoorbeeld sprake van stress of depressieve gevoelens?
- Neem negatieve reacties niet persoonlijk en wees niet ontmoedigd als hij/zij het probleem ontkent. Het kan zijn dat je pas na een aantal gesprekken tot een hulpvraag komt.
- Ga het gesprek niet verwijtend aan maar probeer mee te leven. Vaak hebben vrienden en familie de neiging om te verwijten en ontstaat hierdoor snel een ruzie. Beter is iemand te helpen en mee te leven in het gesprek.
Hoe stimuleer je je naaste om hulp te zoeken?
In de meeste gevallen heeft een alcoholverslaafde behandeling nodig om te stoppen met alcohol. Je kunt een familielid of vriend helpen met het zoeken naar hulp bij een verslaving door bijvoorbeeld samen contact op te nemen met een hulplijn, behandelaar of een ggz instantie. Ook kun je meegaan naar een afspraak bij de huisarts, psycholoog of groepsmeeting.
Benoem waar je last van hebt vanuit de ik-boodschap. Bijvoorbeeld “Ik heb er last van als je drinkt, want dan reageer je anders dan normaal”. Benoem het gedrag en laat merken wat het met jou doet. Dit kan de persoon met de verslaving ook een reden geven om behandeling te zoeken.
Neem contact opJe naaste helpen om terugval te voorkomen
Tijdens een behandeling bij U-center besteden we veel aandacht aan het voorkomen van terugval. Wanneer je naaste weer naar huis gaat is het belangrijk om te voorkomen dat hij of zij weer in oude patronen vervalt. Tijdens de opname bij U-center ontwikkelen we daarom samen met de cliënt en vrienden of familie een Toekomst Ontwikkel Plan (TOP). Hierin leg je bijvoorbeeld vast wat je kunt doen op de momenten dat je de drang voelt om alcohol te drinken. Dit plan is niet alleen bedoeld voor de cliënt zelf, maar ook voor de familie.
Drugs
Hulp bij een drugsverslaving
Medicatie
Hulp bij een medicijnverslaving