Wat is een burn-out?
De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor burn-outs. Deze psychische aandoening wordt daardoor veelal geaccepteerd. Helaas wordt een burn-out of somatische symptoomstoornis nog steeds niet altijd goed gesignaleerd.
Burn-out of overspannen?
De term burn-out is geen officiële diagnose. In de officiële benaming spreken we dan van een somatische symptoomstoornis, of een depressie. Dit kan verschillen per persoon en moet altijd goed onderzocht worden. Bij overspannenheid heb je vaak te maken met een periode van overmatige stress, waardoor je overspannen raakt. Meestal uit zich dit in moeheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen, geheugenproblemen en concentratieproblemen. Vaak wordt rust nemen aanbevolen om te herstellen van overspannenheid.
Wanneer je te maken krijgt met een burn-out spreken we vaak van een ‘chronische overspanning’. Een burn-out ontstaat wanneer je voor lange tijd jezelf hebt overbelast. Vaak heb je jarenlang een gewoonte ontwikkeld om jezelf te overvragen, waardoor je uiteindelijk in een burn-out raakt.
Wanneer heb je een somatische symptoomstoornis?
Bij een somatische symptoomstoornis heb je naast bovenstaande klachten ook langdurig last van lichamelijke klachten zoals: duizeligheid, darmklachten, hartkloppingen, vermoeidheid of hoofdpijn. Deze klachten kunnen je dagelijks leven verstoren en roepen vaak negatieve en angstige gedachten op. Een somatische symptoomstoornis kan in dit opzicht vergelijkbaar zijn met een depressie. In sommige gevallen is er sprake van een combinatie van beide psychische aandoeningen.
Wat zijn de oorzaken van een burn-out?
Vaak wordt een burn-out gekoppeld aan werkgerelateerde stress, maar dit hoeft niet de enige oorzaak te zijn. Een burn-out krijg je door een combinatie van factoren die chronische stress opleveren. Het kan ook voorkomen dat je door bepaalde persoonlijkheidstrekken vatbaarder bent voor een burn-out. Bijvoorbeeld bij kenmerken zoals perfectionisme, onrealistische verwachtingen van jezelf, moeilijk nee kunnen zeggen of moeilijk om hulp kunnen vragen.
Hoe behandelt U-center een burn-out of depressie?
Een burn-out komt vaak niet alleen en is vaak gerelateerd aan een depressie. Ook kunnen verschillende biologische, psychologische en sociale factoren een rol spelen in het ontstaan van je klachten. Daarom werken we vanuit een integrale aanpak, waarin we alles meenemen wat van invloed is op je burn-out. Denk aan relaties, gezinssituatie, werk, gezondheid en je eigen persoonlijkheidskenmerken. Samen met het behandelteam onderzoek je de oorzaken van de burn-out om de bron van je klachten écht weg te nemen. Je verandert de patronen die je klachten in stand houden. Als je weer aan het werk wilt gaan, dan betrekken we ook graag je leidinggevende of bedrijfsarts. Zodat we samen tot een goede reïntegratie te komen.