Van sociotherapeut naar psycholoog bij U-center
Luca is begonnen bij U-center na haar bachelor studie gezondheidswetenschappen. “Ik was toen nog in twijfel of de ggz wel bij mij zou passen, maar toen ik de kans kreeg om bij U-center te werken ben ik alsnog de ggz ingerold. Het is echt een hele fijne omgeving om in te werken en je werkt samen in een heel hecht team.” Luca werkt inmiddels al een aantal jaar bij U-center als sociotherapeut en is sinds kort werkzaam als psycholoog.
Sociotherapeut bij U-center
Als sociotherapeut bij U-center is geen dag hetzelfde. Je werkt samen met verschillende behandelaren, neemt deel aan groepen en verwijst mensen door naar andere behandelaren en therapeuten als dat nodig is. Ook houd je goed in de gaten hoe het gaat met de cliënten. “Je bent eigenlijk de informatiebron van alle andere behandelaren”, zegt Luca. “Je maakt ook de informele momenten mee met de cliënten, bijvoorbeeld door een spelletje mee te spelen in de avond. Dat maakt het werk ook erg leuk. Toch voelde ik al snel dat ik graag meer zou willen doen en besloot ik verder te leren voor psycholoog."
“In overleg met mijn leidinggevende en mijn team hebben we samen afgestemd wat ik nodig had om mijn werk als sociotherapeut, master Mental Health en onderzoeksstage tegelijkertijd te kunnen doen. Ik heb hierin heel veel ondersteuning gehad, ook van mijn collega’s. Ik liep drie dagen stage als psycholoog bij de nationale kliniek en de andere twee dagen bleef ik werken als sociotherapeut bij de internationale kliniek. Deze combinatie was alleen maar mogelijk doordat we twee klinieken hebben. Het zou voor cliënten erg verwarrend zijn als je steeds een andere pet op hebt.”
Van sociotherapeut naar psycholoog
“Ik heb erg getwijfeld over mijn switch naar psycholoog”, zegt Luca, “Maar ik heb een collega die na zijn pensioen nog steeds bij U-center werkt. Ik dacht als je op die leeftijd nog steeds denkt ‘dit is het vak voor mij’ dan moet dat wel goed zitten!”
Wat het grootste verschil is tussen de twee functies? “Dat je als psycholoog doelgerichter behandelt”, zegt Luca. “Als sociotherapeut ben je een luisterend oor, maar als psycholoog help je mensen het meer te doorleven en ga je er dieper op in. Ik spreek mensen die bijvoorbeeld nooit open konden zijn over hun gevoelens of nooit zichzelf ruimte hebben gegeven om te voelen. Ineens mag je gevoel er dan wel zijn. Dat vind ik juist zo mooi aan mijn vak.
Ook gebruik je natuurlijk bepaalde technieken, zoals Cognitieve Gedragstherapie of Mentalisation Based Therapy.” Volgens Luca komt haar ervaring als sociotherapeut nog steeds goed van pas in haar huidige functie als psycholoog. “Je kent als sociotherapeut de dynamiek in de kliniek al en weet waar mensen tegenaan lopen. Ook heb ik door samenwerking met verpleegkundigen veel kennis opgedaan over medicatie en verslavingen, waardoor ik weet waar ik op moet letten bij cliënten.”
Wat maakt je werk bijzonder?
Luca: “Bijna alle behandelvormen die er zijn, evidence based, bieden wij aan. In de meeste klinieken hebben ze niet zo’n verscheidenheid aan verschillende technieken. Bij het opstellen van een behandelplan kijken we ook goed wat er nodig is voor de cliënt in afstemming met de cliënt. Omdat we zoveel verschillende opties hebben kunnen we voor elk probleem dat er speelt bij een cliënt wel een behandeltechniek inzetten. Natuurlijk geldt dat niet voor alle dagen, maar er zijn veel dagen waar ik denk ‘zo we hebben wel echt iets moois gedaan vandaag’”.
“Het leren bij U-center gaat heel snel en je krijgt kennis over zoveel verschillende probleemgebieden,” vertelt Luca. “Je leert individuen en hun onderliggende problematiek goed begrijpen. Je krijgt een soort specialistische bril die je voorheen niet had.”